Märtha Louise gjør comeback på hesteryggen

Vår prinsesse Märtha Louise er kjent som en god rytter. På 90-tallet konkurrerte hun på internasjonalt nivå i sprangridning og var med på det norske landslaget. I år 2000 bestemte hun seg for at hun hadde fått nok av hest og la hjelmen på hyllen for godt. Men så ble det for henne som for så mange hestefrelste mennesker som forsøker å slutte; det er vanskelig å holde seg unna når du først er bitt av hestebasillen. En dag befinner du deg plutselig på hesteryggen igjen. Slik var det også for Märtha Loiuse. I 2017 gjorde hun ikke mindre enn internasjonalt comeback på hesteryggen. Stedet var Telenor Arena, og dagen var fredag den 13. oktober.

Prinsessens oppvekst med hest

Prinsesse Märtha Louise startet som ponnirytter, og i en periode konkurrerte hun i dressur. Hun holdt til ved og red for Lommedalen Kjøre- og Rideklubb. Stallen var et kjærkomment avbrekk i hennes spesielle hverdag. Hos hesten kan man være seg selv, man kan slappe av, man kan utfordre seg og utvikle seg på helt ekte vis. Hesten responderte på prinsessen som menneske helt uavhengig av hennes tittel og høye status. Ga hun rett signaler, fikk hun rett svar, og ga hun feil signaler, fikk hun ingen eller en uønsket respons. Hesten forsøker ikke å gjøre seg til lags med mennesket på grunn av tittel. Denne ektheten gjorde at tiden i stallen var ekstra høyt verdsatt av prinsessen.

Hvorfor sluttet prinsessen med hest?

En hesteinteresse tar mye tid. Etterhvert ville Märtha Louise prioritere andre ting og la opp som rytter i år 2000. Året etter forlovet hun seg med Ari Behn. Prinsessen er svært sensitiv og dette har nok fått utvikle seg mye blant hestene. Hun ønsket å arbeide med sine sensitive evner og startet Engleskolen eller Astarte Education i 2002. I april 2003 fikk hun og Ari Behn sin første datter, Maud Angelica. Leah Isadora ble født i april 2005 og Emma Tallulah ble som yngst i søskenflokken født i september 2008. Prinsessen hadde med dette nok å drive med.

Hvorfor begynte hun igjen?

Tre-barns familien bodde rett ved en rideskole og det var naturlig for prinsessen å ta sine døtre til stallen. Døtrene fikk hesteinteresse og familien kjøpte først én ponni. Nå har de tre! Prinsesse Märtha Louise gled etterhvert tilbake til sine egne gamle kunster slik den gamle sirkushesten gjør når den kjenner lukten av sagflis. I 2016 gjorde hun flere starter med hesten Wendy i sprangkonkurranser på nivå opptil 90 cm. Hun gjorde også en gjesteopptreden i Telenor Arena under Oslo Horse Show 2016. I 2017 deltok hun med hesten Carsall i flere sprangkonkurranser med hinderhøyder opptil 125 cm. De var plassert i så mye som halvparten av alle starter. Fuksen Carsall er en tyskfødt holsteiner, født i 2007. Prinsessen rir fortsatt for samme klubb.

Internasjonalt comeback

Den 13. oktober 2017 gjorde hun internasjonalt comeback med hesten Carsall som en del av 25-års jubileet til Oslo Horse Show. Den gangen åpnet prinsesse Märtha Louise showet, og i 2017 skulle hun altså gjøre comeback. Startsignalet gikk og de fem første hindrene ble forsert feilfritt foran et spent og interessert publikum. Den kvikke hesten svinger svært krapt og lett. Mellom femte og sjette hinder gjorde hesten en brå vending som fikk prinsessen ut av balanse. Hun falt av og brakk en fot. På denne måte ble fredag den 13. en ulykkesdag for prinsessen. Hun hinket ut og måtte se at konkurransen ble fullført uten henne. En stor skuffelse, men samtidig kunne ikke den alltid positive prinsessen annet enn å være fornøyd; hesten fungerte optimalt. Den hadde gjort en meget god jobb og svarte kun på hennes signaler. Vi ser frem til å følge prinsessen og hennes familie videre på veien.