Drammen Travbane

Drammen Travbane ble åpnet i 1955. Den ligger kun fem km vest fra sentrum i retning Kongsberg. Banen er på 800 meter. Her kjøres det mellom 35 og 45 travløp med totalisatorveddemål i året. Fire ganger årlig arrangeres V75. Dette er på lørdager og regnes for de største arrangementer på banen. I senere år, fra 2014 har det også blitt arrangert kveldstrav og lunsjtrav enkelte hverdager. Banen har gjennomgått en rehabilitering siden 2013. Doseringen og inngangen i svingene er forbedret. Dette har blitt bemerket med positiv respons fra kusker og trenere. Drammen og Opland Travselskap drev Drammen Travbane frem til 1988. Siden overtok Buskerud Travforbund driften. Fra 1997 er alle arrangementer ved travbanen organisert av Drammen Travbane AS. Her er nå plass til mellom 50 og 60 hester. Fire kusker har fast tilholdssted på anlegget. I tillegg til de faste plasser er det plass til 120 gjestende hester.

Banens nye rekorder i 2017

Den fireårige varmblodshingsten B.R.Ferrari innehar banens rekord. Den ble satt i august i 2017. Tidligere på våren hadde hingsten vært den første til noensinne å trave under 1,10 på 2 100 meter. Dette skjedde i mai på Jarlsberg Travbane. Hingstens kusk er Per Oleg Midtfjeld. Sammen kjørte de der inn på 1,09,9 og satte ny verdensrekord. Forventningene var derfor store og flere tilskuere enn normalt kom for å få med seg starten til den unge hingsten da han skulle starte på Drammen Travbane. Der satte de ny banerekord med tiden 1,13,1 på 2 100 meter. Hesten var overlegen helt fra start. Han hadde parkert konkurrentene allerede før første sving og holdt en klar ledelse til siste meter. Publikum jublet og mange kunne innkassere en premie.

Storløp

Ved Drammen Travbane arrangeres følgende storløp: Arne Sems Minneløp, Ludvig Nilsens Minneløp, Drammen Kommunes Kommuneløp, NM for montéryttere, DNT’s hoppechampionat, H.K.H. Kronprins Haakons Pokalløp, DNT’s 5-årings løp, Ben Orres Minneløp, Nils Brekkes Pokalløp, Guttorm Brekkes Pokalløp, St. Hallvardpokalen og Ole A. Landaas Æresløp. H.K.H. Kronprins Haakons Pokalløp, nå kalt «Haakonløpet», har vært kjørt helt siden 1956. Den gang het løpet HKH Kronprins Olavs Pokalløp og har siden hatt flere navnebytter alt etter som kronprinsen ble konge og det siden kom en ny kronprins. Løpet er på 2 500 meter og er for 4-årige varmblodshester. Tidligere var løpet åpent for både norske og utenlandske hester. Dette ble endret i 2001 og er siden den gang kun åpent for norskfødte hester. Haakonløpet er i dag Drammen Travbanes største løp og trekker landets beste hester til start. Fra 2001 har det i Norge vært arrangert travritt eller montéløp og Drammen Travbane er sentrum for dette. Fra år 2002 har alle Norgesmesterskap vært avholdt ved Drammen Travbane. Løpet blir lagt til store løpsdager med V75. Fra 2012 har montéløp inngått som en del av V75.

For publikum og tilskuere

Langs banen er det plass til 8 000 tilskuere. Tribunen gir tilskuerne god utsikt over banen. Den har plass til 450 tilskuere. Nær tribunen finnes en romslig spillehall på 500 kvm. For sponsorer er en egen mesanin som rommer 60 mennesker. På restauranten Travkroa er det plass til hele 300 spisende. Denne restauranten har for det meste kun åpent i forbindelse med større løp som V75 og V65 og eventuelt andre større arrangementer. Det finnes også et mindre spisested på banen, Kafe Bristol, som kan ta i mot 100 personer. Kaféen er åpent alle løpsdager i tillegg til de fleste formiddager også utenom løp. Kusker og trenere har et eget rom til disposisjon ved Drammen Travbane. På våren arrangeres det en åpen familiedag på Drammen Travbane. Her kan de minste få ri på ponni. Barna får også gratis is og stemningen er god.