Harstad Hestesportsklubb: Gamnes Gård

Gamnes Gård ligger ved kysten nord for Harstad. På gården drives det både med trav og ridning. Siden 2001 har det skjedd mye, for da ble Harstad Hestesportsenter etablert med tilbud til private oppstallører. Gamnes Gård ble etterhvert Nord-Norges største private stallanlegg for bade trav- og ridehester. Nå er ca. 50 hester oppstallet ved gården. Her undervises det i ridning og kjøring for ung og gammel, nybegynner og øvet, det drives profesjonell travtrening, det tilbys hovslager og transport av hest. Det produseres også eget godt høy som brukes til egne hester i tillegg til salg ut av gården. Rundt gården finnes det bilfrie rideveier som kan brukes året rundt.

Gården har mye å by på

Tilbudene er mange ved Gamnes Gård. Dette gjør at mange trives her og det igjen gjør at garden blir enda mer levende. Dette er et fristed fra det som for mange oppleves som mas i hverdagen. Samtidig vil et opphold her på timer eller måneder gi deg en virkelighetsnær opplevelse.

Gamnes Gård er fra 2009 en «Inn på tunet-gård», noe som blant annet innebærer at gården tilbyr kommunen grønn omsorg og aktiviteter som rettes mot skole og velferd. Kontakt menneske-dyr vektlegges terapeutisk virkning. Gården er en plass for lek, læring og opplevelser. Gårdens eiere Vivi-Ann Sande Eggum og Oddmund Eggum har en visjon om at gården og kysten skal være arena for opplevelser og læring. Stedet er godkjent lærlingebedrift for lærlinger innen hestehold og hovslageryrket.

Naturen brukes aktivt og tas med på laget når aktivitetstilbudene lages. Hva med å svømme med hest om sommeren, sove utendørs og/eller ri under en vinterhimmel hvor nordlyset danser. Det er den flotteste opplevelse og noe du vil huske for livet. Du kan også komme hit som turist og overnatte i en fullt møblert egen leilighet med opptil seks senger. Stedet er eksotisk med kysten, dyrene, midnattssolen, mørketiden og den alltid gode atmosfæren.

En lang historie

Vivi-Ann Sande Eggum og Oddmund Eggum har eid eiendommen siden 1984, 100 år etter at hovedbygningen på gården ble bygget. Eiendommen har fra 50-tallet vært i Oddmund sin familie. Gamnes Gård har en lang historie: Hovedbygningen er fra 1884, men det var drift lenge før den tid. Man regner med at navnet «Gamnes» kommer av at det var flere jordgammer på stedet. Disse er fra 1700 tallet og tidligere, og er i dag fredet. Gården ble fraskilt hovedbruket Ervik i 1832. På eiendommen er en brygge med bryggerhus som vitner om at dette i tidligere dager var et sentrum for handel og kontakt med andre bygder og samfunn via sjøveien. Bygningen for den tidligere butikk som lå på bryggen er nå flyttet lenger inn på gården.

Fra starten i 1984 var det tradisjonell kjøtt- og melkeproduksjon ved gården. Faktisk var gården den største produsent av økologisk melk og kjøtt i Nord-Norge. Dessverre var driften over flere år ikke lønnsom. For å opprettholde god økonomi og god levedyktig drift begynte Viv-Ann og Oddmund med næringen hvor hest, menneske og natur sto i sentrum. De så en stigende interesse for hest, de var selv interesserte i hest og så et behov som var endring. Og etterhvert kom behovet for terapi hvor hesten skulle komme til å bli en viktig støttespiller. Dette skulle komme til å sikre en fremtid for familiebedriften.

Ressursene er sterke ved Gamnes Gård. Oddmund er agrotekniker, hovslager, profesjonell travtrener og erfaren gårdbruker, Vivi-Ann har erfaring fra næringsliv, prosjektledelse, coaching og barna Vibeke, Mia og Erlend har fått kunnskapen inn med morsmelka. Mia har sitt daglige arbeide på gården og undervisning i bade ridning og travtrening. Og kanskje vil hun eller noen av søsknene med tiden ta over gårdsdriften slik foreldrene gjorde i sin tid.